Pàgines

23 d’agost del 2014

Seguint les passes de la Batalla de l'Ebre

De juliol a novembre de 1938, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre van ser l’escenari de la batalla més sagnant de la Guerra Civil: la Batalla de l’Ebre. Les restes d’aquesta lluita cruel s’han mantingut a l’ombra durant dècades només amb l’homenatge dels vencedors. Però a la Terra Alta encara hi queden ossos per desenterrar i històries per retornar a la memòria. Precisament per això, per fer memòria, us proposem una ruta pels Espais de la Batalla de l’Ebre que podeu realitzar en un dia.

El context històric. L’estiu del 1938 el territori republicà es trobava partit en dos, i els nacionals planejaven l’ofensiva a València, on es trobava el govern de la República. Per aquests motius, el cap de l’Estat Major Republicà, el General Vicente Rojo, va planificar una ofensiva que creués el riu Ebre i servís com a maniobra de distracció per no perdre València, i alhora per recuperar el pas entre les zones republicanes.


Els fronts principals de la batalla. En vermell, l’ofensiva republicana. I en blau, la
contraofensiva franquista.

Així, la matinada del 25 de juliol diversos fronts van creuar l’Ebre, des de Mequinensa fins a Amposta, agafant per sorpresa els nacionals. Els primers dies es va produir el màxim avançament republicà, però el front es va aturar a Gandesa. La Legió Còndor, així com l’aviació franquista i italiana van bombardejar durament els republicans, i incomprensiblement, l’aviació republicana no va fer acte de presència fins molts dies després. Això va retornar l’avantatge als nacionals, que amb la coneguda “guerra de desgast” que tant desitjava Franco van anar recuperant lentament cada pam de terreny. A finals de setembre, el Pacte de Munic va extingir l’esperança de Negrín d’una gran guerra europea que ajudés la República posicionant-la amb els Aliats. Tot i així, el front republicà va resistir fins al novembre, retirant-se a poc a poc fins fer volar el pont de Flix darrere seu, moment que va posar punt i final a la batalla.


La Ruta.

Punt 1. Trinxera republicana de La Figuera. Comenceu la ruta ben d’hora arribant a la Figuera. Des d’aquest municipi del Priorat el General Vicente Rojo va planificar i observar l’ofensiva. Prop de l’Ermita de Sant Pau trobem una trinxera de formigó perfectament conservada, per la que podeu caminar, i des de la qual tenim un bon observatori del riu Ebre i de la resta d’escenaris de la batalla.

Punt 2. Poble Vell de Corbera d’Ebre. Val la pena arribar fins al capdamunt del turó de la Montera per contemplar les restes del poble vell, bombardejat durament durant la batalla. Com que el casc antic va quedar destruït, els habitants es van desplaçar a la part baixa del poble per construir-ne un de nou. Al costat de les runes trobem l’Església de Sant Pere, restaurada després de la guerra.






Punt 3. Centre d’Interpretació 115 dies. Abans de dinar encara tindreu temps de visitar aquest centre d’interpretació al mateix municipi de Corbera d’Ebre. Hi trobareu una explicació interactiva de la batalla i del seu context històric, així com audiovisuals amb la visió dels testimonis.

Punt 4. Mirador del Coll del Moro. Després de dinar, dirigiu-vos cap a Gandesa i agafeu la N-420. Als voltants del poblat ibèric es troba el mirador del Coll del Moro, on el General Franco va dirigir la contraofensiva. És un bon lloc per contemplar les serres de Pàndols i de Cavalls, també escenaris de la guerra. Actualment al Coll del Moro s’alça un monument amb simbologia falangista.

Punt 5. Quatre Camins i la Punta Targa. Altre cop des de Gandesa, camí de Vilalba dels Arcs per la TV-7231, arribem a l’encreuament de Quatre Camins. Observem dos turons, el de Quatre Camins –on se situaven els requetès carlins del Tercio de Montserrat–, i la Punta Targa, a uns escassos 300 m, ocupat pels republicans. Els carlins van iniciar l’atac per conquerir la Punta Targa, però van ser abandonats per altres batallons nacionals i van ser ametrallats durant hores pels republicans. Els carlins, vencedors l’endemà, van construir un memorial en forma de creu a la Punta Targa.


La Punta Targa vista des del turó de Quatre Camins. En aquesta esplanada es va viure un dels episodis més sagnants de la batalla.


Punt 6. Les Devees: Trinxeres de la Fatarella. Des de Vilalba dels Arcs, continuem per la TV-7333 en direcció a la Fatarella. Abans d’arribar-hi hi trobarem una trinxera de terra, en ziga-zaga, que va servir com a defensa del municipi i per facilitar la retirada de l’exèrcit republicà quan l’avenç nacional era inevitable. També hi trobem refugis utilitzats pels soldats per dormir-hi. 


Refugi republicà a la Fatarella


Punt 7. Memorial de les Camposines. L’última visita del dia és molt a prop de la Fatarella, per la C-12B direcció Ascó. Amb la construcció del parc eòlic del voltant, varen ser moltes les restes humanes que van aparèixer i continuen apareixent... i les Camposines és a la vegada un ossari i un memorial a les víctimes de la batalla.

El nostre recorregut acaba aquí. Però per descomptat encara queden molts escenaris per conèixer a Ascó, Flix, Riba-Roja d’Ebre, Benissanet, etc; així com altres centres d’interpretació a Batea o a la Fatarella. Trobareu més informació a www.batallaebre.com


Anna Seguí Grivé

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada