Pàgines

12 d’abril del 2014

El fenòmen wikipedia

Que patrimoni i tecnologia cada cop estan més units és indiscutible. Apps, jocs i un llarg etcètera. Però quan el que es vol és obrir-se a tots els públics (escolars, investigadors, visitants, curiosos...) hi ha una via perfecta: Wikipedia.
Des de fa un temps, molts museus han incorporat la figura de un Viquipedista resident, el que significa una persona dedicada a vessar tota la informació pertanyent a la institució i les col·leccions a la Viquipèdia. Alguns dels museus que han obert les seves portes als viquipedistes són el Museu de la Música, el Museu d’Història de Catalunya, el Museu Nacional d'Art de Catalunya i la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.


Interior de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Font: wikipedia

En aquest darrer museu es va partir de la voluntat de mostrar la col·lecció, obrir-la com si de la mateixa base de dades del museu es tractés, amb informació acurada i imatges de qualitat. Una excel·lent manera de dir al públic digital i al curiós: mireu quina col·lecció tenim, us la oferim, és vostra!
Quan un museu es planteja un repte d’aquest tipus s’ha de saber quin és el seu objectiu i com s’ha de desenvolupar el projecte. En el nostre cas, quan ens vam reunir per primer cop ho veiem com una cosa inabordable: tota la col·lecció de un museu, amb preferència per la part exposada. Pujar imatges, vigilar drets d’autor, fitxes d’autors, fitxes de peces... però sort que entre tots vam adoptar l’eslògan de Nike: Impossible is nothing.
Vam dividir-nos la feina i vam anar elaborant sobre la marxa diferents metodologies de treball. I gairebé sense adonar-nos a principis-mitjans del mes de Gener ja teníem tota la obra (pintura i escultura) exposada al Museu penjada a la Wiki: imatges a Wikimedia Commons, a les fitxes corresponents, entrades sobre artistes i entrades sobre obres.
Un cop assolit aquest objectiu, vam continuar treballant retocant entrades ja existents: afegir bibliografia, complementar amb imatges de qualitat... Així com penjant algunes imatges que es troben a les reserves.  

A més a més, cada viquipedista s’ha proposat un repte: realitzar un article de qualitat, un article totalment fiable, amb fonts de qualitat, amb una bona redacció i una llarga llista de paràmetres, i el qual s’ha de presentar per a que sigui aprovat. 



La mòmia Nesi ha sigut l’article de qualitat compartit entre les tres viquipedistes. A banda, cadascuna n’ha fet un més de manera individual.


A banda de tot això cal esmentar com és d’espectacular anar veient veient els resultats. A mode de tastet:

Defensa del parc d’artilleria de Monteleón
Posicionament de les imatges (s’han fet servir imatges del museu en uns 480 articles diferents i en diferents  llengües), i en aproximadament un trimestre hi han hagut de mitja més de 175.000 visualitzacions mensuals d’imatges de peces de la col·lecció! A més, de l’èxit de la peça de Joaquín Sorolla Defensa del parc d’artilleria de Monteleón. Només el mes de desembre va tenir un total de 78.000 visualitzacions.





I aquest és el projecte en el que porto gairebé cinc mesos: treballar per a que la col·lecció de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú sigui accessible des de qualsevol banda del món. I el millor de tot, en equip, ja que en el museu som tres viquipedistes residents: la Marina Padilla, l'Elisenda Almirall i jo. 

Entre nosaltres i la resta de viquipedistes residents, així com d'altres persones vinculades al fenòmen, es crea un vincle col·laboratiu i de networking que és, potser, el futur del treball dins la cultura. 


Captura de pantalla del procés d'edició a Viquipèdia
Montse Medina

Més informació, xifres i estadístiques:



 Collections Online: motto and aim. Let's do it with 3 Wikipedians in Residence at a time. Artícle sobre la singularitat de ser unequip de tres viquipedistes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada