Pàgines

11 de gener del 2014

Londres ciutat desconeguda

Londres és una gran ciutat que atreu a més de 14 milions de turistes l'any, però és tan gran que amb un sol viatge amb prou feines se'n pot arribar a copsar una petita part del tot. El British Museum, la National Gallery i la Tate (la Modern, no “l'altra”) són l'indiscutible Top-3 per als visitants de tot el globus, però avui nosaltres us proposem un Top-10 més enllà de les aglomeracions de turistes als llocs més populars. Aquí teniu la nostra llista de les 10 joies amagades que podeu anar a veure en la vostra propera visita a la City.

Una petita església al mig del centre, a un tir de pedra de Piccadilly Circus. El seu exterior sobri serveix d'escenari per a un mercat diari (de menjar, artesanies o souvenirs segons el dia) mentre que l'interior acull concerts als vespres. Entrada gratuïta.

Aquest barri de gamma alta al nord-est de la ciutat ha estat sempre residència de l'èlit intel·lectual. Actualment els comerços i restaurants en formen l'atractiu principal, tot i que també és agradable per tan sols passejar. I per als amants de la natura només cal pujar amunt a Hampstead Heath per gaudir de les vistes o fins i tot d'un bany refrescant en un dels tres llacs habilitats.

Què pot ser més interessant que visitar un museu? Visitar un museu tal com era al 1830. A la seva mort l'arquitecte Sir John Soane va disposar que la seva casa-museu quedés intacta. El concepte museu d'aquella època, però, dista molt del British Museum. El número 13 de Lincoln's Inn Fields és una casa plena de les troballes de l'arquitecte arreu del món i de les maquetes fetes per ell recreant els antics temples romans. Entrada gratuïta.

Per accedir al pati on et pots fer una foto amb un peu a cada banda del meridià 0 cal pagar entrada, però la visita al Centre Astronòmic és gratuïta, a més hi ha un parc enorme per gaudir i, de nou, bones vistes. La millor manera d'arribar-hi és amb el DLR, un tren sense conductor que surt de l'estació de Bank, i es pot aprofitar el viatge per veure el Museu Marítim.

La Catedral de Westminster, no confrondre-la amb l'Abadia de Westminster (o Westminster Abbey), és un edifici d'estil neo-bizantí situat a prop de l'estació de Victoria. Sobta molt trobar-se-la, sembla que no acaba d'encaixar en el seu entorn. Dins, les grans columnes de marbres de colors contrasten amb les voltes de maons ennegrits, mentre que les capelles estan decorades amb mosaics enriquits amb pa d'or. Entrada gratuïta.

Tant si us agrada la literatura com si no, us convidem a endinsar-vos en aquesta casa victoriana on va viure Dickens. Les diverses habitacions semblen intactes mentre es descobreixen no només fets de la vida del cèlebre novel·lista, estretament lligada a les seves obres, sinó com es vivia en general en qualsevol casa londinenca de l'època. Entrada 8 lliures.

El que més impacta d'aquest museu bèl·lic és la secció sobre l'Holocaust, de fet la més extensa de les exhibicions que allotja, que inclou fins i tot una reflexió final sobre què podrien haver fet els britànics per evitar aquella situació. Actualment, però, s'està sotmetent a una remodelació que veurà la llum aquest proper estiu celebrant el centenari de la Primera Guerra Mundial.
També formen part del col·lectiu IWM el vaixell de guerra de la Segona Guerra Mundial HMS Belfast i les Churchill War Rooms on el Primer Ministre britànic es refugià durant el mateix conflicte; però mentre que el museu en sí és d'entrada gratuïta aquestes dues seus externes sí que són de pagament.

No és un mercat com el de Camden o Portobello Road, es tracta d'un dels mercats de menjar més antics de Londres. Sota la seva estructura típica de l'era del ferro hi trobareu vins, embotits, carn i peix, fruites i verdures, productes diferents com l'oli de trufa o formatge amb nous i productes més extravagants com suc de gespa i hamburgueses de zebra o de cocodril. És un bon lloc on dinar, donada la seva proximitat a la Tate Modern i al Shard, l'edifici més alt de la ciutat. Podeu provar les tradicionals pies angleses o delícies sud-asiàtiques i culminar-ho amb unes pastes dolces per postres, bombons o fudge, un dolç típic anglès.

En aquest palau d'època Tudor s'hi troben sempre exhibicions temporals molt interessant, mantenint un balanç entre les de pagament i les gratuïtes. La col·lecció permanent, que inclou obres de Da Vinci, Manet, Van Gogh i Picasso entre molts d'altres, es troba a la Courtauld Gallery. L'entrada són 6 lliures, però els Dilluns és a meitat de preu.

El museu d'història de la ciutat, el millor lloc on conèixer a fons l'evolució de Londres des dels poblats neolítics i la formació romana fins a l'actualitat. L'aposta museogràfica és un tant desigual, doncs amb motiu dels JJOO van reforçar especialment el diàleg en el segment d'història romana de la ciutat. Tanmateix destaquen també els audiovisuals de les dues grans crisis medievals de la ciutat (la pesta negra i el gran incendi de 1666) així com les recreacions d'espais: una presó, un mercat victorià o un cinema de principis del segle passat, entre d'altres. Entrada gratuïta.

Aquest museu a més es troba al costat del Barbican Centre, un centre cultural amb un calendari d'exposicions temporals, xerrades i espectacles de dansa i teatre d'allò més interessant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada