Pàgines

23 de novembre del 2013

Temps de ser agraïts

S'apropa Acció de Gràcies, Thanksgiving, una d'aquelles “americanades” que coneixem gràcies a les sèries de televisió i films, però igual com passa amb el Halloween (originàriament All Hallows Eve, és a dir la Nit de Tots Sants) es tracta de festes que els americans han heretat de la tradició europea.

L'origen d'Acció de Gràcies rau en les tradicionals misses i festivals, originàriament religiosos, amb els quals en aquesta època de l'any s'agraïa al Senyor (o a la Natura si preferiu mantenir un to més laic) per l'èxit en les collites. Aquests festivals, que solien estar acompanyats de grans banquets, eren també una de les darreres ocasions per fer vida als cercles socials abans que arribés el fred hivern i fos l'hora per a la reclusió en la llar familiar.

Però el quart dijous de Novembre no és una data massa tardana per celebrar les collites? Exacte. Això es deu al fet que als Estats Units d'Acció de Gràcies està influenciat per la tradició britànica del període de la Reforma Protestant durant el regnat d'Enric VIII. Com a part d'aquesta reforma el 1536 es va reduir el nombre de festes eclesiàstiques de 95 a 27 dies anuals, però els puritans més radicals no estaven conforme: volien eliminar totes les festes catòliques, incloent en Nadal o Pasqua, i celebrar només Dies de Dejuni per fer front als desastres o judicis del Senyor (com les sequeres, inundacions i plagues) i Dies d'Acció de Gràcies davant dels petits miracles com la victòria contra l'Armada Invencible o el fracàs del complot de Guy Fawkes contra el Parlament Britànic. Aquest darrer fet va convertir-se en un dia d'acció de gràcies anual des del 5 de Novembre de 1606 i encara avui es celebra (Remember remember the 5th of November).

 El Primer Acció de Gràcies, (c.1915) J.L. Gerome Ferris
No és gens estrany doncs que el 1621 els pelegrins i puritans anglesos emigrats al “Nou Continent” continuessin celebrant Dies de Dejuni i Dies d'Acció de Gràcies, un dels quals va tenir especial importància a Plymouth, a l'actual estat de Massachussets. Feia apenes deu mesos que els pelegrins havien desembarcat i, després del dur hivern anterior, es disposaven a celebrar el seu primer gran èxit en la collita. Conscients que no haurien sobreviscut en terra hostil sense l'ajuda dels nadius, van convidar a la tribu dels Wampanoag. Van ser dies de banquets i jocs, però també d'intercanvi cultural, d'aprendre els uns dels altres i d'agraïments.

La tradició d'Acció de Gràcies ja havia nascut, fa més de 400 anys, però encara li quedava un llarg camí per recórrer. Inicialment no deixaven de ser celebracions casolanes, amb una gran empremta encara dels festivals de la collita, i fins i tot cada Estat ho celebrava un dia diferent. No va ser fins al 1876 que Sarah Hale començà una campanya per fer d'Acció de Gràcies un dia festiu nacional, i disset anys més tard el president Abraham Lincoln, en virtut de les victòries durant la Guerra Civil, va fer-li cas i va establir el darrer dijous de Novembre com el dia nacional d'Acció de Gràcies.

Finalment durant la Segona Guerra Mundial encara hi hauria un canvi més per a aquesta celebració d'humiltat i gratitud. Feia temps que s'havia establer el dia següent a Acció de Gràcies com a Black Friday, l'inici de la temporada de compres nadalenques amb els grans magatzems oferint interessants descomptes. L'Associació Nacional de Comerciants va demanar al president Franklin Roosevelt que ampliés una setmana més la temporada nadalenca així que Acció de Gràcies als EEUU passà a celebrar-se definitivament el quart dijous de Novembre (a Canadà es celebra el segon dijous d'Octubre, doncs la variació climàtica n'anticipa les collites per les quals al principi es donava gràcies).


Així que ja ho tenim, una altra festa tradicional que amb els segles s'ha anat depravant fins convertir-se en quelcom totalment divers, tot i que val a dir que aquesta sí que conserva encara el rerefons de ser agraït ni que sigui un cop a l'any. A Cultius Culturals volem impregnar-nos d'aquest esperit i dir-vos #gracies a tots els que ens llegiu i ens seguiu a Facebook i Twitter. Sense vosaltres no seria el mateix i estem treballant dia a dia per millorar, desitgem que en pugueu veure els resultats aviat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada