Pàgines

15 de març del 2013

Retrats


Juli II (1512), Rafael Sanzio
 Els podem trobar a molts museus: retrats de Papes, de Reis, nobles i cortesans. Per nosaltres avui són obres d'art, objectes per ser admirats, però tota obra d'art és també un document històric, una empremta d'una època i una ideologia concreta. En l'art no es tracta únicament de bellesa. El que fa que una obra sigui art és precisament el seu lligam amb el context, i en el cas dels retrats renaixentistes i barrocs aquest context és el QUI va ser la persona retratada, per què va ser-ho. D'aquesta manera, a través de l'art, les figures més importants d'una època queden immortalitzades i cada retrat ens és un record del seu llegat.

Així, per exemple, un dels noms més destacats de l'Alt Renaixement seria el Papa Juli II, el Papa Guerrer, i a la vegada mecenes de Michelangello, a qui encarregà de pintar la famosa Capella Sextina, i Rafael; però quin artista actual podrà deixar-nos un retrat del nou Papa Francesc I? En l'esforç per conservar el nostre passat, no estem deixant de banda la nostra pròpia empremta? No, el que passa és que amb els segles la nostra empremta ha canviat, la pregunta correcta aquí seria: Què hi trobarem en els museus del futur que expliqui què vam fer a principis del segle XXI?

Marilyn Monroe (1960's), Andy Warhol
Les figures que veiem immortalitzades en l'art contemporani ja no són els dirigents polítics i religiosos, aquests grups ja no són els més importants per al conjunt de la nostra societat. Penseu en retrats famosos del segle XX. Probablement, deixant de banda els autoretrats dels artistes, un dels més famosos sigui la Marilyn Monroe d'Andy Warhol. El món de l'espectacle! Les figures més importants de la nostra època, aquelles que més immortalitzem avui dia són cantants, actrius i famosos del món de l'espectacle. Retrats de Lady Gaga, això és el que veurem als museus del futur quan parlin de la nostra època?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada